Aasa Oy ja luotonantajan vastuu

Aasa on asiakkailleen hyvä kumppani. Noudatamme lainapäätöstä tehdessämme vastuullisen luotonannon kriteereitä, jotka on määrittänyt vastuullista luotonantoa edistävä eurooppalainen ryhmittymä (ECRC). Meille tärkeintä on hakijan maksukyvyn selvittäminen mahdollisuuksien mukaan. Uskomme, että on sekä lainan antajien, että kuluttajien edun mukaista välttää asiakkaiden ylivelkaantumista.

Maksuongelmat

Jos harkitset lainan ottamista maksaaksesi sillä jokapäiväisiä ostoksia, laskuja tai lyhentääksesi sillä jo ottamiasi lainoja, olet todennäköisesti jo taloudellisissa ongelmissa. Jos raha-asioiden hoito on umpikujassa, on tärkeää että ryhdyt toimeen välittömästi ongelman korjaamiseksi. Tilanteen pitkittäminen ja/tai uusien lainojen ottaminen yleensä vain syventää ongelmia.

Mikäli sinulla on ongelmia maksaa Aasalle lainan lyhennystä ajallaan ota meihin rohkeasti yhteyttä joko puhelimitse tai sähköpostitse ja voimme yhdessä katsoa mitä tilanteelle voidaan tehdä.

Mikäli sinulla tai läheiselläsi on avuntarvetta raha-asioiden hoidossa, antavat seuraavat tahot apua kuntien velkaneuvojien lisäksi:

Merkkejä maksuvaikeuksista

Maksuvaikeudet eivät tule yllättäen. Kuluttajien on syytä seurata tarkasti omaa talouttaan ja suhteuttaa menot aina todellisiin tuloihin. Allaolevat esimerkit saattavat olla merkkejä tulevista maksuvaikeuksista:

 • Olet lomautettu ja vaarassa jäädä työttömäksi, tai saanut irtisanomisilmoituksen.
 • Palkkasi ei riitä kattamaan kuukausimenoja ennen seuraavaa palkkapäivää.
 • Laskujesi maksu viivästyy eräpäivästä ja haet lisää maksuaikaa.
 • Ostoksesi ovat usein ennalta suunnittelemattomia kalliita heräteostoksia, joihin sinulla ei ole varaa.
 • Ostat liian helposti erilaisia tuotteita tai palveluita osamaksulla.
 • Käytössäsi on useita eri yhtyiöiden myöntämiä luotto- ja/tai maksukortteja.
 • Perheessäsi tai ystäväpiirissäsi esiintyy riippuvuutta esim. alkoholi, uhkapelit, huumeet tms.
 • Olet monen lainan takaajana.

Mitä tehdä, kun maksuvaikeudet yllättävät?

Sinun on syytä olla yhteydessä lainan laskuttajaan heti, kun tiedät, ettet pysty maksamaan lainaa ajallaan. Laskuttajalla on yleensä tarjota vaihtoehtoja mm. eräpäivänsiirto tai maksuohjelmanmuutos, jolloin vältyt perinnältä ja luottohäirömerkinnältä. Ongelmien ei kannata antaa kasvaa ja kerääntyä. Niihin olisi pyrittävä löytämään nopeasti ratkaisu, jotta ylimääräsiä kuluja ei pääse syntymään lisää.

 • Ota välittömästi yhteyttä lainan laskuttajaan.
 • Laskuttajan kanssa voi lähtökohtaisesti sopia maksusuunnitelmasta, mikäli lasku on jo siirtynyt perintään.
 • Mikäli ylläolevista ratkaisuista ei ole apua, on syytä sopia henkilökohtainen tapaaminen kunnallisen velkaneuvojan tai muun vastaavan tahon kanssa, joka lähtee viemään asiaa eteenpäin.