Neuvoja ja apua velkaongelmiin

Me Aasalla olemme huolissamme suomalaisten velkaantumisesta, joka joskus hyvin tahattomasti hiipii ihmisten arkeen. Joskus velkaa voi alkaa kertymään monesta lähteestä, vaikka olisikin muutoin aina tarkka ja tunnollinen ihminen. Esimerkiksi sairaus tai sairaudesta toipuminen voi aiheuttaa ihmisen käytökseen muutoksia vaikkapa uhkapelien pelaamisena, joka syrjäyttää aiemmat harrastukset ja tulee täytteeksi lisääntyneelle vapaa-ajalle. Toisinaan elämässä sattuu liikaa odottamattomia asioita lyhyessä ajassa ja pahan päivän varalle kertyneet säästöt eivät yksinkertaisesti riitä menojen kattamiseen ja lisäksi tulot voivat romahtaa hetkessä esimerkiksi työkyvyttömyyden sattuessa kohdalle.

Velkaongelman kanssa ei kannata jäädä passiiviseksi eikä siirtyä hällä väliä olotilaan, sillä velat eivät katoa itsestään mihinkään ja päinvastoin ne vain kasvavat lisää yllättävän nopeasti perintäkulujen ja korkeiden viivästyskorkojen vuoksi. Kuntien ja Kelan sosiaalitoimi voi auttaa ihan pahimmassa vaiheessa vuokran, ruoan ja lääkkeiden maksamisessa, mutta sitä apua ei ole tarkoitettu pysyväksi eikä tällä voida maksaa kaikkia velkoja pois. Sosiaaliapu ei pakota myymään omaisuutta heti, mutta pahimmassa tapauksessa ulosottoon joutuessa tämäkin on edessä. Onneksi Suomessa on järjestetty kaikille ilmaista neuvonta-apua kuntien talous- ja velkaneuvonnan muodossa sekä kirkon diakoniassa, joihin voi mennä käymään ajan varauksella. Apua voi kysyä myös nimettömänä Takuusäätiöltä chatin tai Velkalinja puhelinpalvelun kautta, jos avun tai neuvojen kysymiselle suoraan meiltä tuntuu olevan muutoin iso kynnys.

Tässä ohjeemme miten toimia, kun kasvava velkataakka painaa mieltä

Tulojen muuttuessa ei aina tule ajateltua kaikkia ratkaisuja ja joistakin voi löytyä yllättävän suuri apu pienellä vaivalla.

  • Ota yhteys velkojiisi ja kerro tilanteesi rehellisesti. Neuvottele sellainen takaisinmaksusuunnitelma, jonka pystyt pitämään. Tee samoin kaikille osamaksuille ja luotoille. Mikäli maksuhäiriömerkintöjä ei vielä ole ja tulot ovat säännöllisiä, ota yksi pankkilaina, jolla voi maksaa kaikki muut lainat pois ja alkaa vähentämään vain sitä yhtä lainaa kuukausittain. Jos et saa lainaa pankista, älä hae sitä muualta, koska pankissa tiedetään parhaiten kuinka takaisinmaksukykyinen olet. Ole varovainen, kun haet mahdollisesti tuttua ihmistä takaajaksi, koska pahimmassa tapauksessa takaaja maksaa velat pois, joissa hän on takaajana
  • Me maksamme veroja ja saamme niille myös vastinetta hyvänä sosiaaliturvana. Siispä kannattaa vierailla Kelan sivuilla laskemassa mahdollisuus asumistukeen, toimeentulotukeen sekä mahdolliseen päivärahan maksuun. Kelasta voi varata myös ajan virkailijan luokse tukien saamisen selvittämiseksi ja virkailijan tehtävä on auttaa kertomalla niistä. Varaudu kuitenkin riittävän ajoissa, koska Kelassa on usein pitkät jonot
  • Diakoniarahasto saattaa auttaa akuutissa nälässä sekä rahapulassa ja mikä tärkeintä, heiltä saa myös apua hakemusten täyttöön byrokratiaviidakossa. Diakoniatyössä annetaan apua kaikille ihmisille
  • Kannattaa tarkistaa myös kunnalle menevät maksut, kuten lasten päivähoitomaksut. Hammaslääkärin ja terveyden- sekä sairaanhoidon kuluihin voi pyytää lykkäystä tai jopa mitätöimistä
  • Veroprosentin tarkastaminen. Tulojen laskiessa, myös veronmaksukyky alenee ja verottaja huomioi sen jo seuraavan palkan tai muun tulon maksun yhteydessä
  • Työpaikan vaihto, jos elämäntilanne sallii sen. Palkkaa voi olla mahdollista nostaa työpaikan vaihdolla. Joskus jopa paikkakunnan rajojen ulkopuolella kannattaa katsoa. Joillekin sopii myös sivutyö ja niitä kannattaa etsiä aina auttamaan tulojen kasvattamisessa

Menojen karsiminen

Menojen karsiminen on monelle taloutensa kanssa painivalle tuskaista, mutta auttaa yleensä tilanteeseen nopeiten. Se on aluksi tuskaista, mutta, kun asioita yrittää tehdä järjestelmällisesti, niin huomaat asioita, joissa voi toimia paremmin. Pienituloiselle yksinhuoltajalle tämä on jo luultavasti tuttua elämää varsinkin, jos muu suku tai perhe ei kykene tai ei halua auttaa arjessa. Joukossamme on kuitenkin niitäkin, joille liiallinen kulutus ilman sen tarkempaa miettimistä on tavallista arkipäivää ja niitä, joiden tulot ovat olleet aiemmin hyvät suhteessa menoihin ja uuteen tulotasoon on vaikea sopeutua.

Menoja ei saa olla enempää kuin tuloja! Laske paljonko kuukausittaisten tulojen ja pakollisten menojen jälkeen jää käyttövaraa. Ruoka, vuokra, puhelin ja sähkö ovat esimerkkejä pakollisista menoista. Ne kaikki ovat kuitenkin myös säännöllisinä menoina sellaisia, joiden kohtuullistaminen auttaa säästämään eniten. Älä kuitenkaan tingi liikaa terveyteen liittyvistä hyödykkeistä.

Vähennä kaikkia maksavia huveja ja harrastuksia. Ravintolassa syöminen ja juominen eivät ole pakollisia ja etelän sukellusmatkat voi korvata lenkkeilyllä näin kärjistetysti sanoen. Seuraavan lehden laskun tullessa, peru sen tilaus. Tee samoin kaikille kuukausimaksullisille tilauksille, sillä elämää on myös Netflixin ulkopuolella ja monia ilmaisia kokeilujaksoja kilpaileville palveluille on tarjolla, joita voi hyödyntää.

Älä pelkää ulosottoa liikaa

Ulosoton pelossa ei kannata ottaa lisää korkeakorkoista lainaa. Joskus on parempi antaa laskujen mennä ulosottoon, jotta saa käyttöönsä kuukausittain ainakin jonkin verran rahaa, sillä vouti ei vie kaikkea vaikka vanha sanonta niin kertookin. Maksuhäiriömerkintä merkitsee myös muutosta elämäntapoihin, koska enää ei voi ostaa mitään luotolla tai osamaksulla ja uusien lainojen saaminen käy liki mahdottomaksi.

Ulosoton myötä osa veloista voi tulevaisuudessa vanhentua tai saattaa myös päästä velkajärjestelyyn.

Älä murehdi yksin

Kuten kerroimme jo alussa, velkaneuvonta on ilmaista. Ota reippaasti yhteyttä kunnan velkaneuvontaan tai kysy apua Takuusäätiöltä, josta säännöllisiä tuloja saava voi saada lainaa velkojensa yhdistämiseen.

Kerro rahaongelmista avoimesti muille lähipiirissäsi, sillä velkaantuminen ei ole häpeän asia. Ystäväsi ymmärtävät paljon paremmin jättäytymisen pois maksullisesta tapahtumasta tai kieltäytymisen kalliin yhteislahjan hankkimisesta, jos he tietävät, ettei sinulla ole siihen varaa.

« Takaisin